Omvisninger på Norsk Folkemuseum

Vi gir gjestene dine en flott opplevelse som del av en feiring eller møtedag

Våre omvisninger kan bookes hele året og vi kan legge til rette for flere grupper samtidig. Gruppene er da med på omvisninger som går parallelt med hverandre, og som avsluttes samtidig. Omvisningen kan starte fra hovedinngangen på Norsk Folkemuseum, eller fra Gjestestuene.

Omviser stiller i folkedrakt hvis det er ønsket, men vi må da ha beskjed om dette i god tid. Omvisninger tilbys på norsk og engelsk. Det anbefales å bruke vanlig godt fottøy og å kle seg ekstra varmt for omvisninger om vinteren. Mange av bygningene i omvisningene våre er ikke oppvarmet.

Omvisninger kan bookes når avtale om leie av Gjestestuene eller Sæterhytten inngås, eller senere i beslutningsprosessen. Siste mulighet til å booke omvisning er tre uker før arrangementet. Vi forbeholder oss også retten til å kunne si nei til omvisninger, hvis vi ikke har ledig kapasitet på ønsket dato. Dette skjer kun unntaksvis.

Våre omvisninger

Museets perler 
Besøk noen av Folkemuseets flotteste tun og stuer i løpet av denne omvisningen og se hvordan livet utspant seg i Norge fra Middelalderen til 1800-tallet. Laftede trevegger med hull etter grautskjeer, melketenner innhamret i gamle kubbestoler og lave knirkende dører gir oss et glimt inn i en spennende fortid.

Pris: 2500 kr
Varighet: 45-60 minutter
Antall: Maks 30 personer

Image

Gamlebyen 
Gamlebyen på museet gir et bilde av norsk byliv fra circa 1600 til i dag. Med utgangspunkt i ulike sosiale, tidsmessige og kulturelle miljøer, vises ulike livsstiler gjennom forskjellige århundrer. I Chrystiegården fra 1700-tallets Brevik bodde det en skipsreder. I OBOS-gården oppleves 120 års historie representert i bygårdsleiligheter fra forskjellige epoker.

Pris: 2500 kr
Varighet: 45-60 minutter
Antall: Maks 30 personer

Image

Spøkelsesvandringen Mørkets frembrudd 
Når tussmørket senker seg forvandles museet til en nifs arena for fantasien. I prestegården fra Leikanger har flere opplevd uforklarlige hendelser. Ryktene vil ha det til at en prest en gang led en ublid skjebne her. Bli med på spennede omvisning til en av stuene og hør fortellinger om bergtaking, deildegeister, skrømt og underjordiske. Husk varmt tøy! Omvisninge tilbys kun i vinterhalvåret.

Pris 2500 kr
Varighet: 45-60 minutter
Antall: Maks 30 personer

Image

Kjøgemesteren og drikkeskikken
 
Alkohol har til alle tider vært viktig i sosiale sammenkomster i Norge; helt siden sagatiden da ølbrygging var påbudt ved lov. Under middagen på Gjestestuene får gjestene uventet besøk av en småtørst og snakkesalig kjøgemester som gjerne lar andre ta en skål fra ølbolla si. Han forteller om drikkeskikken og hva som var høvelig opptreden i festlig lag på landsbygda i eldre tid.

Pris 2500 kr
Varighet circa 20 minutter som et innslag mellom middag og dessert eller forrett og hovedrett.

Image

Stavkirke og stasstue 
Stavkirken fra Gol i Hallingdal ble bygd rundt år 1200, den gang kristendommen holdt på å etablere seg i Norge. Denne vakre praktkirken ligger rett ved Gjestestuene på Norsk Folkemuseum. Det samme gjør Hovestua som ble bygget som stasstue og gjesteshus tidlig på 1700-tallet. I disse bygningene kan gjestene være med på en stemningsfull omvisning som kombineres med fremføring av gamle folketoner og skjemteviser.

Pris: 2500 kr
Varighet: Circa 30 minutter
Antall: Maks 40 personer per gruppe

Image

Førjulstid på Norsk Folkemuseum 
I desember er Norsk Folkemuseum pyntet til jul. I et vinterlig museum viser vi frem 300 års juletradisjoner hos fattig og rik, i by og i bygd. Husk varmt tøy!

Pris: 2500 kr
Varighet: 45-60 minutter
Antall: Maks 30 personer per

Image

Tidsrom 1600 – 1914
I den nye utstillingen TIDSROM 1600 – 1914 kan du følge norsk by- og embedsmannskultur gjennom dagligliv og fest. Med over 1500 gjenstander og seks autentiske interiører er utstillingen museets største innendørs utstilling noensinne. Vi tilbyr omvisninger for opptil to grupper samtidig og maks 60 deltakere. Vi tar selvsagt også imot bestillinger med mindre grupper.

Pris: 2500 kr
Varighet: 45 - 60 min
Antall: Maks 30 personer per gruppe

Image
Omviseren var kjempeflink og Gamlebyen er så fin! Det ble litt mimring om gamledager før feiringen på Gjestestuene70-årsjubilant

Det å oppleve nye ting er alltid populært

Ikke helt hva du tenkte på?
Se dansemenyen!

Send forespørsel til post@gjestestuer.no
eller ring 488 91 603