Hva koster bryllup?

Bryllupsfeiring har nok dessverre aldri vært billig.

Det er mange som lurer på hva det  koster å holde bryllup. Til alle tider og i alle kulturer har bryllup vært dyrt. I Norge i gamle dager var det tradisjon for at bryllupet varte i tre dager. I denne perioden skulle hele bryllupsfølget inkvarteres på gården, og det beste som kunne frembringes av mat og drikke skulle settes på bordet. 100 gjester var ikke uvanlig, noe som selvsagt krevde store mengder mat. Heldigvis var det sånn at gjestene også hadde med noe til feiringen. Godt med smør for eksempel, var en høvelig bryllupsgave. Og mye av maten som skulle serveres måtte være ferskmat. Fersk kjøtt og suppe ble mye brukt som bryllupsmat der man slaktet en kalv eller okse, sodd av salt kjøtt der man hadde sauehold, og fersk fisk fra innskjø eller hav ble brukt der slikt var mest tilgjengelig. Og selvsagt grøt. Bruragrauten skulle være laget på rømme, risengryn eller fløte.
De ble nok mette.

….og hva koster bryllup på Gjestestuene?

Lokalleie

Til bryllupsfest er det vanlig at hele huset reserveres. Det koster 16,900 kroner. Da har man eksklusiv bruk av både hus og gårdsplass. Og vi vasker, rigger, holder duker og servise. Vi leier også ut stavkirken, Norsk kirkekunst og Gamle landbruk til vielse for de av våre kunder som ønsker å holde selve vielsen på Norsk Folkemuseum. Leieprisen er på 6000 kr. Prest eller vigsler må brueparet finne selv.

Mat og drikke

På Gjestestuene er det vanlig at kuvertprisen for bryllupsmenyen ligger et sted mellom 1500 – 1800 kr. For dette får man noe sprudlende ved ankomst, kanskje med kanapeer eller noe annet lett til. Til middag serveres tre eller fire retter. Etterpå skal det være bryllupskake med champagne til brudeparet. Sammen med kaffe og avec for hele bryllupsfølget, selvfølgelig. Noen vil også ha nattmat. Og selvsagt er serveringspersonale inkludert i denne prisen. Det går fint å ta med noen egne kaker til kaffen også – så lenge de er ferdig dekorert på forhånd.

Mange tror at det kommer til å gå store mengder drinker i baren etter en lang bryllupsmiddag. Det stemmer ikke helt. På Gjestestuene ligger snittet på 2 drinker per gjest i baren. Noen drikker fire, andre drikker ingenting. Sånn er det alltid.

En annen mindre kostnad til bryllupet er blomsterdekorasjoner til bordene. Her står våre gjester fritt – man kan ta med egne blomster fra hagen eller åker og eng hvis man har anledning til det. Man kan også bruke sin egen blomsterleverandør. Eller kjøkkenet kan bestille for selskapet gjennom sin leverandør som er Storgatens Blomsterhandel.